ErgCup 2024 - Sisäsoutu
Erg Cup on kilpailusarja, jossa mitellään eri matkoilla Concept2 soutulaitteella. Kilpailuja järjestetään ympäri Suomen – sekä onlinessa, ja osakilpailujen parhaat keräävät pisteitä päästäkseen keväällä järjestettävään finaaliin. Finaaleissa on avoimen luokan lisäksi ikäluokat junioreille ja masters urheilijoille.
Kilpailun tavoitteena luoda soutukulttuuria takaisin Suomeen, saada uusia soutajia lajin pariin ja tietenkin, pistää kilpailijat likoon maailman parhaan urheilun parissa. Concept2 laitteilla voi kilpailla ja mitata itseään maailman kovimpia vastaan LogBookin ja ErgDatan ansiosta. Mikään muu kuntosalilaite ei tarjoa vastaavaa laatua ja kilpailut mahdollistavaa tarkkuutta – jo vuosikymmenten takaa.
Tulevat tapahtumat
Tulokset
Harjoitteluvinkit
Matkat
200m
Tähän sprinttimatkaan ei vaadita rautaista kestävyyskuntoa – vaan voimaa nopeutta ja teknikkaa. Matka kehittää myös pidemmälle matkalle tähtääviä starttien ja loppukirien osalta. Eli toimii ihan jokaiselle – maalin tullessa vastaan melko äkkiä.
500m
500 metrin sisäsoutumatka on maitohappomatka. Äärimmäisen intensiivinen, lyhytkestoinen kilpailu, joka vaatii sekä nopeutta että räjähtävää voimaa – mutta myös kestävyyttä. Matkaa verrataan usein sprinttiin, mutta suorituksen kestäessä 1.5-2minuuttia vaatii matka myös kestävyyttä. 500metriä on hyvä haaste – ihan jokaiselle vaikka ensimmäiseksi kilpailu matkaksi.
2000m
Tälle matkalle täytyy lähteä oikealla teholla. Pitää tuntea itsensä ja vauhtinsa – ja matkaan täytyy lähteä kykyjen äärirajoilla ja valmiina haastamaan itseä ensimmäisen 500m jälkeen. Kaikki maailman kilpasoutajat testaa kuntoaan 2000m matkalla. Tältä matkalta löytyy hyvää vertailukohtaa maailman ehdottomaan huippuun. Tämän matkan maailman ennätykset ovat todella kovia, etenkin avoimessa ikäsarjassa.
6000m
Nyt puhutaan kestävyysmatkasta joka vaatii hyvää kestävyyttä ja kovaa sisua. Optimaalisen tuloksen saavuttaakseen matkalla täytyy tietää millä voi lähteä liikenteeseen. Harjoitus ja itsensä sekä kuntonsa tunnistaminen tekee mestarin. Kilpasoutajien kestävyysominaisuuksia testataan useissa maissa 6000m matkalla.
Treenaa kanssamme
Valmennuksemme varmistaa, että pysyt liikkeessä turvallisesti ja tehokkaasti. Valmennus auttaa saavuttamaan tavoitteesi kokonaisvaltaisesti – oli kyse kilpailemisesta tai kunnon kohottamisesta
Veikko Sinisalo
Kestävyysvalmennus
Veikko Sinisalo on pitkän linjan yrittäjä, kestävyysurheilija ja valmentaja. Hänellä on lukuisia meriittejä soudun kansainvälisistä arvokisoista, niin kilpailijana kuin valmentajana. Tällä hetkellä hän valmentaa kilpasoudun Viron Olympiajoukkuetta.
Roni Peltonen
Painonnostovalmennus
Roni Peltonen on ErgSportin toimitusjohtaja, painonnostaja ja valmentaja. Hän on nelinkertainen painonnoston suomenmestari ja taskussa on myös pohjoismaiden mestaruus. Ronilta löytyy myös hierojan ammattitutkinto, jossa hän on päässyt perehtymään syvemmin ihmisen anatomiaan.
Kestävyys
Valmennuksemme
Voima
määrittää syketason, jolla harjoittelun tulisi pysytellä aerobisen energiantuoton optimoimiseksi.
Peruskestävyys sykealue on normaalisti n.55-75% maksimisykkeestä
Peruskestävyysharjoittelu jaetaan usein vielä palauttavaan harjoitteluun, sykkeet 55-65% maksimista ja varsinaiseen kestävyysharjoitteluun, sykkeet 60-75% maksimista.
Ravitsemus
Ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä, ja “ruokavaliot” voivat olla hyviä buusteja tehostaa omaa elämäntapamuutosta. Parhaat ja pysyvät tulokset tulee kun asioita tekee
Eri valmennukset/ valmisohjelmat
Meiltä löytyy jatkuvat valmisohjelmat eri tarkoituksiin, yhdistävä tekijä näissä on että kaikki ylimääräinen on jätetty pois, ja tehdään vain oleellisia asioita. Näin aikaa säästyy muuhunkin – kehitys on taattua. Kestävyysohjelmissa pureudutaan nimenomaan kestävyyteen ja sen kehittämiseen niissä aikataulupuitteissa mitä on mahdollista käyttää. Tähän voit yhdistää omaa kuntosaliharjoittelua, tai ottaa meihin yhteyttä ja teemme sinulle oman henk. koht ohjelman palvelemaan kuntosaliharjoittelua. Voima-ohjelmista löytyy nimenomaan voiman hankintaan ohjelmat, sekä RUNTUA ohjelma joka on tarkoitettu nimenomaan painonnostajille. Opi Tempaamaan kurssilla opit juuri sitä, eli tempaamaan.
Alkavat yhteislähtö valmennukset
Tulossa on myös yhteislähtöjä, joissa ollaan luotu kokonaisvaltainen valmennuskokonaisuus kiireiseen arkeen. Pystyt valita treenien välillä kuntosali tai kotiharjoittelun, pyöräilyn, soudun, hiihdon tai juoksun välillä päivän fiiliksen mukaan. Tavoitteemme on liikuttaa ihmisiä, ja tuoda hyvää oloa ja jaksamista arkeen. Treenit ovat luotu kehittämään fyysistä kuntoa – ja auttamaan arjessa jaksamista. Ei ole tarkoitus tehdä kenestäkään ammattiurheilijaa, mutta pääsette nauttimaan optimoidusta harjoittelusta, josta ylimääräinen on jätetty pois ja keskitytään vain olennaiseen.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on paras tapa nostaa kuntoa?
Aerobisen kunnon kehitys tapahtuu suhteellisen hitaasti. Aloittelijan on on syytä malttaa liikkua melko matalilla tehoilla, syke 50-70% maksimista jotta kestävyys alkaa kehittyä. Kestävyyden kehittymisen näkee esimerkiksi siitä että tuttu vauhti soutulaitteella ei nostakaan sykettä enää niin korkealle kuin kuukautta tai kahta aikaisemmin, vaan syke jää alemmas ja suoritus tuntuu helpommalta. (Peruskestävyysharjoittelun on syytä tuntua helpolta!)
Kuinka nopeasti peruskunto nousee?
Peruskunnon nousu tapahtuu nopeasti jos lähtötaso on matala. Mikäli vastaavasti lähtötaso on korkealla, peruskunnon nousu vielä paremmaksi vie aikaa. Peruskunnon nousuvauhti on siis hyvin yksilöllinen ja riippuu monista muuttujista (ikä, geenit, ravinto, stressi, uni jne.).
Millainen harjoitusohjelma sopii aerobisen kunnon kohottamiseen?
Harjoitusohjelma on olennainen osa aerobisen kunnon kohottamista. Se auttaa yksilöitä saavuttamaan tavoitteensa strukturoidulla ja johdonmukaisella tavalla. Kunnon kohotus edellyttää säännöllistä harjoittelua, joka on suunniteltu henkilön lähtötason, tavoitteiden ja mahdollisten terveysrajoitusten mukaisesti. Harjoitusohjelman tulisi sisältää monipuolista aerobista liikuntaa, joka kattaa eri intensiteettitasot ja harjoittelumuodot. Kestävyyden kehittämiseen tähtäävää harjoitusohjelmaa on hyvä täydentää voimaharjoittelun suunnitelmalla.
Kunnon kohotus ergometrin avulla
Aerobinen harjoittelu soutulaitteella
Aerobinen harjoittelu hiihtolaitteella
Aerobinen harjoittelu kuntopyörällä
Aerobinen harjoittelu kotona
Aerobista harjoittelua voi tehdä monenlaisilla laitteilla, kuten Concept2 soutulaitteella, hiihtoergometrilla ja pyöräergometrilla. Näillä laitteilla harjoittelu on tehokasta ja näet harjoitustesi palautteen laitteiden näytöltä. Sisätiloissa tapahtuva harjoittelu ei ole sääsidonnaista, mutta on sen sijaan erittäin tehokasta ajankäytön kannalta. Kotona esimerkiksi TV:n katselu laitteella harjoitellessa toimii hyvin ainakin peruskestävyys harjoitusten viihdykkeenä!